donderdag 12 december 2019

Hype Cycle van Gartner

De "hype-cycle" van het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner is de weergave van de verschillende fases die iedere nieuwe technologie aflegt naar volledige adoptie. Dit model is ook bruikbaar om de verschillende fases van een nieuwe ontwikkeling uit te leggen.



De vijf fases van de Hype Cycle
In de weg die iedere nieuwe technologie / ontwikkeling aflegt naar volledige adoptie, doorloopt deze altijd vijf fases.

Technologische trigger
De potentiële technologische doorbraak komt in de media met proof-of-concepts en trekt bijzonder veel aandacht. Er bestaan op dit punt nog geen bruikbare producten en commerciële inspanningen zijn er nog niet geweest.

Top van buitensporige verwachtingen


De technologie bereikt zijn “hype hoogtepunt”. Er verschijnen eerste succesverhalen, maar mislukkingen worden even breed uitgemeten. Sommige bedrijven gaan met de technologie aan de slag, anderen niet.

Vallei van teleurstellingen
De interesse in de technologie verdwijnt naar aanleiding van mislukte experimenten en gefaalde implementaties. Bedrijven stappen uit. De enige bedrijven die verder gaan zijn de bedrijven die investeringen in de technologie succesvol kunnen vertalen naar behoeftes van de early adopters. In deze derde fase ligt dus het omslagpunt van hype of blijvertje.

Pad van verlichting
Bedrijven weten investeringen winstgevend door te zetten. Het wordt in deze fase dan steeds duidelijker welke mogelijkheden de techniek biedt. Tweede en derde versies van de technologie worden gemaakt en de eerste pilots met deze nieuwe versies worden uitgevoerd. Conservatieve bedrijven blijven nog even op afstand.

Plateau van productiviteit
Adoptie op grote schaal gaat plaatsvinden. Het is voor bedrijven duidelijk of ze iets met deze techniek kunnen en of zij in staat zijn deze aan te bieden aan hun klanten. De techniek is relevant geworden, consumenten en klanten hebben interesse en kopen de technologie.


 Hieronder staat een nog gedetailleerder welke evenementen / acties zich in elke fase voordoen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten