maandag 9 juni 2014

Effectieve Leerstrategieën - Hoe leer je iemand effectief te leren?

Rob Koper spreek in deze video met Liesbeth Kester, als onderdeel van de online masterclass  "Hoe leer je iemand effectief te leren?" van de Open Universiteit.Docenten moeten in staat zijn om effectieve studiestrategieën aan te reiken en effectief leermateriaal te ontwikkelen. Deze masterclass Effectieve Leerstrategieën biedt hier aanknopingspunten voor.

De effectieve leerstrategieën die in deze masterclass aan bod komen houden rekening met de werking van ons geheugen. Hoe effectief bepaald leermateriaal wordt verwerkt hangt namelijk af van de mogelijkheden maar vooral ook de beperkingen van ons geheugen. Een andere factor van belang is onze voorkennis of met andere woorden de informatie die al ligt opgeslagen in ons lange termijn geheugen. Hetgeen we al van een bepaald onderwerp weten bepaalt namelijk in grote mate hoe effectief we nieuwe informatie over dit onderwerp leren.

In deze masterclass kunt u leren:

  • hoe uw leerlingen of studenten optimaal gebruik kunnen maken van hun voorkennis bij het leren van nieuwe dingen. 
  • hoe u uw leerlingen of studenten een tekst beter kunt leren onthouden of begrijpen.
  • hoe u het beste gebruik kunt maken van multimedia materiaal.
  • hoe u uw leerlingen of studenten kunt helpen kennis toe te passen.
  • hoe u uw leerlingen of studenten kunt helpen te leren van het maken van een (proef)toets.
De theorieën die ten grondslag liggen aan 'geheugen en leren' bieden houvast voor het ontwikkelen van flexibele leeromgevingen waarmee 'onderwijs op maat' kan worden aangeboden. U heeft na de masterclass dus ook een aantal richtlijnen in handen hoe u het best tegemoet zou kunnen komen aan de behoeften van een individuele leerling of student.

[ Bron: http://portal.ou.nl/web/masterclass-effectief-leren/introductie/-/wiki/Main/Waar%20gaat%20het%20over%3F ]