vrijdag 8 mei 2015

Robert Lustig - Suiker is vergif


Robert Lustig stelt dat suiker net zo schadelijk is als cocaïne of tabak en dat de voedselindustrie er al veel te lang te veel van in onze voeding stopt. Al 16 jaar lang behandelt dr. Lustig kinderobesitas.

“We hoeven alcohol, sigaretten of cocaïne niet te verbieden. We hoeven suiker niet te verbieden,” zegt Lustig. “Maar de voedselindustrie mag geen carte blanche hebben. Ze mag geld verdienen, maar ze mag geen geld verdienen door mensen ziek te maken.”

Door suiker te eten krijg je volgens Lustig alleen maar meer zin in suiker. Dit is deels te wijten aan het stresshormoon cortisol. “Als cortisol in de bloedstroom wordt gevonden, gaat de bloeddruk omhoog, gaat de bloedsuikerspiegel omhoog en kan diabetes zich ontwikkelen,” aldus Lustig. “Uit onderzoek blijkt dat cortisol met name de calorieopname van ‘troostvoedsel’ stimuleert.” Een hoog cortisolgehalte gedurende de nacht zorgt overdag voor meer aanmaak van het hongerhormoon ghreline.

Obesitas heeft volgens hem niet te maken met overgewicht, maar met het feit dat het brein dat overgewicht niet kan zien. Te veel insuline in je systeem blokkeert het leptine-signaal (het hormoon dat je lichaamsvet reguleert).

Mensen vertellen dat ze moeten afvallen is ‘psychologisch gezien onmogelijk en zelfs gevaarlijk’, zegt Lustig. “Het is een onhaalbaar doel.” In zijn boek Fat Chance: The Hidden Truth About Sugar, Obesity and Disease legt hij uit dat suiker de veroorzaker is van ziektes. Dit wordt ontkend door mensen uit de voedselindustrie omdat ze er voor hun inkomen afhankelijk van zijn. De obesitasepidemie begon in 1980, toen niemand nog wist wat leptine of insulineresistentie was.

“Toen ze vet verruilden voor suiker, begonnen mensen meer te kopen. En toen ze meer suiker toevoegden, kocht mensen nog meer. Dat bleef zo doorgaan, tot het huidige consumptieniveau,” legt Lustig uit. Circa 80 procent van de 600.000 levensmiddelen die je in de Verenigde Staten kunt kopen bevat toegevoegde zoetstoffen (waaronder brood, hamburgers, dingen waar je zelf nooit suiker aan toe zou voegen).

De dagelijkse consumptie van fructose is in de afgelopen 30 jaar in de VS, Canada, Maleisië en India meer dan verdubbeld. De wereldconsumptie van suiker is de afgelopen 50 jaar verdriedubbeld, terwijl de bevolking slechts is verdubbeld.

[ bron : http://www.ninefornews.nl/kinderarts-suiker-vergif/ ]

De stichting Voeding leeft geeft recepten via de website www.voedingleeft.nl