vrijdag 16 oktober 2020

De drie principes van Human Dynamics

In het boek The Fifth Discipline stelde Peter Senge de vraag: 'Hoe kan een team van toegewijde managers die elk een IQ hebben dat hoger is dan 120, een collectief IQ van 63 hebben?'

Een van de oorzaken is dat elk teamlid essentieel verschilt in de manier van werken en kijk op zaken, iets wat gewoonlijk niet wordt herkend en waaraan niet wordt tegemoetgekomen. Deze verschillen kunnen sentimenten of conflicten veroorzaken waarmee energie wordt verzwolgen ten koste van creativiteit en leren. Maar als de verschillen bekend zijn en begrepen worden, kunnen ze worden benut voor een beter functioneren van het team en leiden tot een proces van teamleren.

Bewustzijn van en inzicht in de verschillende persoonlijkheidsdynamieken zijn essentiële onderdelen voor het goed functioneren van een team. Als teams (dat kunnen ook gezinnen, groepen of gemeenschappen zijn) zich bewust zijn van de verschillen, dan worden de verschillen voordelen in plaats van handicaps en wordt het optreden van het team zeker beter dan de som van haar delen.

 


Human Dynamics

Een van de manieren om de verschillen en dynamieken te duiden en te begrijpen is gebruik te maken van Human Dynamics. Auteur Sandra Seagal en co-auteur David Horne schreven het boek Human Dynamics, samen leven, samen werken. Human Dynamics beschrijft inherente verschillen in het functioneren van mensen als complete systemen. Deze verschillen in het menselijk functioneren zijn fundamenteler dan leeftijd, ras, cultuur of geslacht. Aan de verschillen en de dynamieken ligt veelal een aantal fundamentele verschillen in de manier waarop mensen functioneren ten grondslag.

 

Human Dynamics richt zich op het onderzoeken van de interactie van drie universele principes:

1 - mentaal,

2 - emotionele (of relationele) en

3 - het fysieke (of praktische) principe.

 

Elke persoon heeft alle principes in je. Human Dynamics ziet deze principes als bouwstenen. Iedere mens is volgens Human Dynamics een geheel. Een compleet ‘systeem’. Elke persoon heeft de drie principes in zich, maar ieder mens heeft een andere samenstelling en combinatie.

De mate waarin elk principe aanwezig is en de wijze waarop de principes met elkaar samenwerken, bepaalt hoe u functioneert.

 

Mentaal

 

Mensen hebben het vermogen om:

-afstand nemen,

-de essentie van iets zien en benoemen,

-logisch denken,

-objectief zijn,

-op de lange termijn denken,

-structuur aanbrengen,

-visie ontwikkelen,

-waarden en principes zien.

 

Ben je bijvoorbeeld mentaal gecentreerd, dan bekijk je de wereld van nature op een objectieve manier, vanuit de logica en met een zekere afstand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eerste en tweede principe vormen samen je persoonlijkheidsdynamiek.

Emotioneel

 

Mensen hebben het vermogen om:

-associëren,

-buiten kaders denken,

-creatief zijn,

-fantaseren,

-onze intuïtie gebruiken.

-relaties aangaan met mensen en dingen,

-vanuit het ik denken (subjectief zijn),

-verbindingen tot stand brengen.

 

Ben je bijvoorbeeld emotioneel gecentreerd, voel je altijd een persoonlijke relatie met de omgeving en is je benadering meer spontaan en associatief.

 

Fysiek

Mensen hebben het vermogen om:

-samenhang aanbrengen,

-praktisch denken of handelen,

-vanuit de context denken,

-vanuit het groeps- of organisatiebelang denken.

 

Ben je bijvoorbeeld fysiek gecentreerd, dan benader je alles en iedereen, inclusief jezelf, als deel van een samenhangend geheel.

 

 

 

Het derde principe noemt Human Dynamics het ontwikkelprincipe of de balansbrenger

 

Geen opmerkingen: