De meeste mensen hebben een selectief geheugen voor allerlei negatieve gebeurtenissen.
Wie één keer gekrabd is door een kat, zal de rest van zijn leven bang zijn voor katten, terwijl er waarschijnlijk meer positieve ervaringen met katten tegenover staan. En wie van zijn leidinggevende in een functioneringsgesprek één minpuntje te horen krijgt, zal merken dat de kritiek de positieve feedback overschaduwt.
Deze neiging om meer waarde te hechten aan negatieve ervaringen en ze beter te onthouden dan positieve heet de negativity bias (negativiteitsfout).
Psychologen hebben de negativity bias in allerlei vormen onderzocht op allerlei terreinen zoals relaties, educatie en communicatie. En overal kwamen ze hetzelfde principe tegen: “Er zijn vijf complimentjes nodig om de schade van één negatieve opmerking te compenseren”.
De negativity bias heeft evolutionair gezien een functie. Om te kunnen overleven is het belangrijk om bedreigingen te herkennen. Eén klein foutje kan immers je dood betekenen. Wie zich concentreert op mogelijke negatieve gevolgen van zijn gedrag heeft meer kans om te overleven dan een mens die zich niet bekommert om gevaar.
De negativity bias is hardnekkig en lastig te omzeilen. Wees je bewust van je selectieve geheugen. Sta daarom nadrukkelijk stil bij positieve ervaringen.